Omgeving

Midden Java is bekend om haar cultuur, bezienswaardigheden zoals de Borobudur en de Prambanan en zeer vruchtbare landbouwgrond waarop met name tabak en rijst wordt verbouwd. Midden Java is het meest productieve traditionele landbouwgebied ter wereld.

Klaten

Villa Ditya ligt vlakbij Klaten in een klein dorp net buiten de regio Yogyakarta, op ongeveer 10 (auto)minuten van de hoofdweg van Yogyakarta naar Solo.
Klaten is een provinciestad op Midden Java en heeft een gezellig centrum met onder andere winkels (bijvoorbeeld een Matahari warenhuis met grote supermarkt), banken, eetstalletjes en een lokale markt.

spoorlijn

Bereikbaarheid

Klaten ligt halverwege de hoofdweg van Yogyakarta (20 km) naar Solo (30 km) en is gemakkelijk per auto te bereiken.
Klaten heeft ook een treinstation. De spoorlijn loopt in westelijke richting verder naar Yogyakarta, Bandung en Jakarta en in oostelijke richting naar Solo, Surabaya, Malang, Kalibaru en Banyuwangi. Vanuit Banyuwangi kan per boot de oversteek naar Bali worden gemaakt (klik hier voor een kaart van de spoorlijnen op Java).
Zowel in Yogyakarta als in Solo is een internationaal vliegveld. Diverse luchtvaartmaatschappijen (bijvoorbeeld Singapore Airlines, Malaysian Airlines, Garuda Indonesia en AirAsia) vliegen dagelijks op Yogyakarta en/of Solo. Vanuit Yogyakarta en Solo gaan dagelijks vluchten naar Bali en andere bestemmingen.

prambanan

Bezienswaardigheden

Klaten is ondermeer bekend om de suikerfabriek Gondang Winangoen die in de koloniale tijd werd gebouwd. De stoommachine van de suikerfabriek (gebouwd door Stork) wordt nog steeds gebruikt. Naast de fabriek is een klein museum.
Op enkele kilometers afstand van Klaten ligt een groot meer (Waduk Jombor). In dit meer kan men op de drijvende restaurants heerlijke vis eten.
Ook is een bezoek aan de lokale wayang- en gamelanschool Omah Wayang zeer de moeite waard.
Het wereldberoemde Hindoeïstische tempelcomplex Prambanan ligt vlakbij (12 km).

fietsen

Omgeving

In Klaten en in de directe omgeving van Klaten (afstand minder dan 25 km) is van alles te zien en te doen (klik hier voor een compleet overzicht).
U kunt de omgeving verkennen en genieten van het prachtige landschap, de slaperige dorpjes waar de tijd lijkt te hebben stilgestaan, de bedrijvigheid op de tabaks- en rijstvelden en de vriendelijke, lokale bevolking.
Ook kunt u, als u niet zelf wilt lopen, een Indonesische fietstaxi (becak) per rit of per dag huren. Het huren van een auto met chauffeur, scooter of een koets met paarden (dokar) is ook mogelijk.

Door de centrale ligging van Villa Ditya is het niet alleen mogelijk om uitstapjes in de omgeving te maken maar ook om dagtochten naar wat verder gelegen bezienswaardigheden en plaatsen te maken. Kijk voor een overzicht en de mogelijkheden op de pagina "Uitstapjes".