Informatie

Klimaat

Java ligt vlak onder de evenaar en heeft een tropisch klimaat. Overdag liggen de temperaturen vrijwel het gehele jaar rond de dertig graden. 's Nachts koelt het af tot zo'n 25 graden. In de steden is het vaak broeierig en warm. Buiten de steden is het wat koeler. Op de toppen van bergen en vulkanen kan het zelfs fris zijn.
De moessonperiode begint meestal in oktober en eindigt in maart/april. De moessonperiode op Java loopt gelijk met de moessonperiode op Bali. Tijdens de moessonperiode is de kans op regenbuien groter dan in de droge periode. Ook zijn de regenbuien tijdens de moessonperiode feller dan in de droge periode. Regenbuien zijn vaak van korte duur (1 a 1,5 uur) en na een regenbui klaart het meestal weer op. Dagen waarop het continue regent komen niet vaak voor. Tijdens de moessonperiode is het landschap groener dan in de droge periode.

Vliegtickets naar Villa Ditya op Midden Java

Vanuit Amsterdam zijn er vele manieren om naar Villa Ditya op Midden Java te vliegen. De twee belangrijkste steden op Midden Java zijn Yogyakarta en Solo (ook wel Surakarta genoemd). Beide steden hebben een internationaal vliegveld en liggen vlakbij Villa Ditya.

Hieronder enkele voorbeelden van mogelijke vluchten naar Villa Ditya (achter de plaatsnamen staan de IATA luchthavencodes vermeld):
Garuda Indonesia: Amsterdam (AMS) - Jakarta (CGK) - Yogyakarta (JOG).
KLM: Amsterdam (AMS) - Jakarta (CGK). Vervolgens met een binnenlandse vlucht naar Yogyakarta.
Malaysian Airlines: Amsterdam (AMS) - Kuala Lumpur (KUL) - Yogyakarta (JOG).
Singapore Airlines: Amsterdam (AMS) - Singapore (SIN) - Yogyakarta (JOG).

Na aankomst in Yogyakarta kan per taxi of auto met chauffeur de transfer naar Villa Ditya worden gemaakt. Vanaf het vliegveld van Yogyakarta duurt de transfer naar de villa ongeveer 30 minuten.
Ook is het mogelijk naar Jakarta te vliegen (bijvoorbeeld met Cathay Pacific, Garuda Indonesia of KLM) en vervolgens per trein, bus en/of auto met chauffeur naar Midden Java (en eventueel verder) te reizen. Informeer naar de mogelijkheden of kijk op de website www.wayangtravel.com.

Van Midden Java naar Bali, Sumatra, Lombok en andere bestemmingen

Villa Ditya ligt op ongeveer 20 km afstand van Yogyakarta en op ongeveer 30 km afstand van Solo. Vanuit Yogyakarta en Solo worden dagelijks lijnvluchten onderhouden naar andere steden op Java maar ook naar bijvoorbeeld Denpasar (DPS) op Bali, Medan (MES) op Sumatra, Mataram (LOP) op Lombok, Manado (MDC) op Sulawesi en Balikpapan (BPN) op Borneo. Informatie over binnenlandse vluchten is onder andere te vinden op de website www.ticketindonesia.info.

Van Midden Java is het ook mogelijk per trein, bus en/of auto met chauffeur naar Bali of Sumatra te reizen. Voor meer informatie over het huren van een auto met privé chauffeur klikt u hier.

Vervoer op Java

Op Java kent met vele vormen van vervoer namelijk:

Vliegtuig
Tussen de belangrijkste steden op Java en naar andere eilanden worden dagelijks lijndiensten onderhouden. Vrijwel elke grote stad op Java heeft een vliegveld. Informatie over binnenlandse vluchten is onder andere te vinden op de website www.ticketindonesia.info.

Trein
Java heeft een spoorwegennet dat voor een deel is aangelegd in de koloniale tijd. Treinen zijn modern en hebben verschillende klassen (van eenvoudig tot luxueus). Van West naar Oost Java lopen twee spoorlijnen; een noordelijke route (via Semarang) en een zuidelijke route (via Yogyakarta). De zuidelijke route van Jakarta naar Bandung, Yogyakarta, Solo, Surabaya en Banyuwangi is het meest gebruikt. Vanuit Banyuwangi kan per boot de oversteek naar Bali worden gemaakt. Klik hier voor een kaart van de spoorlijnen op Java.
Informatie over de Indonesische spoorwegen zijn te vinden op de websites www.kereta-api.co.id (de officiele site van de Indonesische spoorwegen) en www.seat61.com.

Bus
Er zijn twee soorten bussen:
Interlokale bussen: interlokale bussen hebben meestal een betrouwbare dienstregeling alhoewel het verkeer op Java soms onvoorspelbaar kan zijn (met name rond nationale feestdagen). De bussen zijn vrijwel altijd voorzien van airconditioning. Ook heeft men vaak vaste zitplaatsen.
Lokale bussen: lokale bussen zijn vaak erg goedkoop maar zijn minder betrouwbaar qua dienstregeling. In de steden is de betrouwbaarheid van de dienstregeling groter dan buiten de steden. Men heeft geen vaste zitplaatsen en de bussen zijn soms overvol.

Auto met chauffeur
In Indonesië is het huren van een auto met privé chauffeur heel gebruikelijk. Een auto met chauffeur kan voor een dag maar ook voor een aantal dagen of zelfs een paar weken worden gehuurd. De huurprijs per dag is normaal gesproken inclusief chauffeur en benzine. De huurpijs bij meerdaagse tochten is normaal gesproken inclusief de maaltijden en overnachting(en) van de chauffeur.
Wij kunnen u helpen bij het regelen van uw auto met privé chauffeur op Java, Bali en Lombok. Kijk op de website www.wayangtravel.com of neem voor de mogelijkheden contact met ons op.
Een auto huren zonder chauffeur is niet aan te raden. Het verkeer in Indonesië kan, met name in de steden en op de grote wegen, behoorlijk chaotisch zijn.

Taxi
In het centrum van de grotere steden (zoals Yogyakarta en Solo) is meestal een overvloed aan taxi's te vinden. Taxi's kunnen op elke willekeurig punt op straat worden aangehouden. De prijs van een taxirit komt tot stand met behulp van een taximeter of op basis van onderhandelen. Een beschikbare taxi is te herkennen aan het verlichte taxibordje op het dak van de taxi.

Becak
Een becak is een traditionele Indonesische fietstaxi. In een aantal grote steden komen geen becaks meer voor (becaks zijn soms in het geheel of in bepaalde delen van de stad verboden). In bepaalde delen van Yogyakarta en Solo en in de kleinere steden worden becaks nog wel volop gebruikt. Vervoer per becak is meestal duurder dan vervoer met een lokale bus. Voordeel is wel dat becaks niet gebonden zijn aan vaste routes of tijden. Het maximale passagiersgewicht per becak is ongeveer 100kg. De ritprijs komt tot stand op basis van onderhandelen wat het moeilijk maakt voor een toerist om een reele prijs te bepalen. In de omgeving van Villa Ditya kan men gebruikt maken van een vaste becakrijder met van tevoren afgesproken prijzen.

Geldzaken

Op Java kan bij de meeste geldautomaten (ATM) geld gepind worden (Maestro en/of Cirrus). Geldautomaten zijn meestal te vinden in de buurt van een bank, warenhuis, winkelcentrum of bezinepomp. Met een Nederlandse betaalpas is het niet mogelijk om in winkels pinbetalingen te doen.